Tuesday, November 22, 2011

MotoGp 2011

Assalamualaikum..Rasanya dah lama aku x update blog aku ni..hampir setahun tu..hehe..

23/10/2011 tarikh yg mengemparkan peminat-peminat MotoGp..Permulaan perlumbaan yg penuh dengan sorakan peminat-peminat dari dalam dan luar negara..

Seperti biasa jadual perlumbaan bermula dengan perlumbaan Motogp 125cc..perlumbaan kedua di ikuti dengan para pelumba Moto2 dan perlumbaan terakhir adalah MotoGp..

MotoGp 125cc
Perlumbaan 125cc tidak begitu menghangatkan suasana penonton di grandstand..Sorakan untuk pelumba Malaysia kategori 125cc Zulfahmi kedengaran begitu meriah setiap kali Zulfahmi melintasi granstand penonton..Zulfahmi tidak mengecewakan penonton Malaysia,menamatkan perlumbaan di bawah tangga ke-10 adalah cukup bermakna buat Zulfahmi dan penyokong-penyokong Malaysia.

MotoGp Moto2
Selesainya perlumbaan 125cc,deruman Moto2 kedengaran keluar dari pit untuk sesi memanas enjin..Vrooomm perlumbaan Moto2 di mulakan..Pelumba dari Malaysia,Zamri Baba berjaya menamatkan perlumbaan tanpa sebarang kemalangan dan menduduki di bawah tangga ke-20 sudah memadai untuk penonton bersorak gembira.

MotoGp
Sorakan penonton begitu meriah yang dapat menggegarkan granstand bila kedengaran ngauman enjin MotoGp.Sorang demi sorang pelumba kelas dunia keluar dari pit,keadaan penonton seakan tidak terkawal,sorakan,jeritan dan tepukan begitu meriah..Inilah saat yang paling di nantikan untuk peminat MotoGp..Selesai sesi memanas enjin untuk MotoGp perlumbaan hampir di mulakan..

1...2...3...vroooooom..perlumbaan sudah bermula..semua pelumba kelas dunia bertungkus lumus mencari kedudukan yang selesa..1 pusingan telah berlalu..Bendera merah di naikkan oleh marshall pada pusingan ke-2,ada kemalangan berlaku di antara pelumba..Semua pelumba di arahkan masuk semula ke pit..

Hampir 30 minit penonton menunggu untuk menyaksikan pelumba-pelumba kesayangan mereka beraksi semula.Suasana di grandstand semakin tegang,penonton mula bertindak diluar batasan,botol air dan objek-objek di lemparkan ke dalam trek perlumbaan.

Perlumbaan MotoGp dibatalkan.Bendera merah yang diangkat oleh marshall tadi adalah berlakunya kemalangan yang serius.Salah seorang pelumba telah maut dalam kemalangan.Pelumba kelas dunia Marco Simoncelli maut di tempat kejadian disebabkan hentakan kuat dari rempuhan dari 2 pelumba Marco Melandri dan Valentino Rossi.

Penonton terpaksa akur dengan keputusan yang dibuat dari pihak penganjur.Semua penonton beredar dengan kecewa disebabkan perlumbaan dibatalkan..Ucapan takziah kepada keluarga dan team motogp Marco Simoncelli.Ini adalah kemalangan yang pertama melibatkan kematian di litar Sepang(SIC).


No comments:

Post a Comment